Martin

Nimeni on Martin ja olen Kajo Designin luova puoli sekä kädet.

Olen syntynyt 1986 Schwerinissä (Itä-Saksa), mutta kasvanut pienessä kylässä 5km päässä Berliinistä.

Peruskoulun jälkeen opiskelin metsuriksi ja metsäkoneenkuljettajaksi. Myöhemmin harppasin vielä yhden askeleen ja opiskelin metsätaloutta yliopistossa.

Minulle on aina ollut tärkeää kokea uusia asioita, eikä jäädä paikoilleen sekä löytää paikkani tässä maailmassa. Työhistoriani kertoo tästä, olen tehnyt töitä sairaalassa, yksityisellä ja julkisen puolen metsäsektorilla, 12 tunnin vuoroja metsäkoneen ohjaimissa sekä avustajana Saksan parlamentissa.

Ensin minua ajoi eteenpäin halu menestyä, luoda hieno ura ja saada rahaa. Ajan kuluessa huomasin kuitenkin, ettei tällainen tyyli tuonut onnea elämääni.

Olin juuri siihen aikaan valmistumassa yliopistosta, kun tapasin suomalaisen tyttöystäväni. Minulla ei ollut mitään käsitystä, mitä valmistumiseni jälkeen tulisi tapahtumaan, joten päätimme kokeilla onneamme yhdessä Suomessa. Niinpä muutin Suomeen marraskuussa 2013.

Saksassa olin tottunut saamaan taitojani vastaavia töitä helposti, mutta hyvä onneni ei seurannut minua Suomeen. En ollut tajunnut tarpeeksi aikaisin, että Suomea koetteli raju talouskriisi ja tämän lisäksi en ymmärtänyt saati puhunut sanaakaan suomea! Tämä on huono yhdistelmä, jos mielii löytää töitä.

Aloin epäillä itseäni ja kykyjäni. Mutta oppiessani uutta kieltä ja sopeutumalla pikkuhiljaa uuteen maahan huomasin samalla mahtavan tilaisuuden tarjoutuvan eteeni. Tajusin myös, kuinka nopeaa elämää olin Saksassa elänyt ja kuinka olin vain keskittynyt rakentamaan uraa, samalla unohtaen itseni. Aloin tiedostaa ja hyväksyä, etten ehkä löytäisi nopeasti työpaikkaa metsäalalta. Otin tämän mahdollisuutena selvittää mikä todellinen intohimoni on.

Kokeilin erilaisia asioita ja ajauduin puutöiden pariin. Se oli osana ammatillista koulutustani, ja pidin siitä jo silloin. Muun muassa kuksan teko tuli tutuksi, kun asuimme ensimmäisen talven kesämökillä, jonka terassilla aloin veistellä puuta.

Samassa paikassa syntyi idea Kajo Design-valaisimista. Tehdessäni polttopuita aurinkoisena pakkaspäivänä, huomasin kuinka valo kajastaa ohuiden puunpalasten läpi luoden samalla kauniin, lämpimän valon, joka tekee valaisimistamme niin ainutlaatuisia.

Tämän kokemuksen jälkeen kesti vielä kaksi vuotta, joka sisälsi monia ylä- ja alamäkiä, päästä nykytilanteeseen. Oman yrityksen aloittaminen vieraassa maassa ei ole se helpoin tie, mutten ole hetkeäkään katunut tekemääni päätöstä.

Olen onnellinen kun suunnittelen ja valmistan valaisimia. Ja kun ajattelen, miten onnelliseksi tulen kun saan tehdä tätä työtä, onneni tavallaan kaksinkertaistuu. Nautin, kun saan luoda jotain, mitä aidosti rakastan. Silloin kyse ei ole enää vain valaisimesta. Se on todella palkitseva tunne ja hetki, kun monen tunnin aherruksen jälkeen voin sytyttää valon uuteen lamppuun ja nähdä millainen kajo tällä kertaa on syntynyt.

IMG_7442.jpg